Vești proaste din China. Oamenii de știință au descoperit noi coronavirusuri

de: Mădălina Bahrim
12 06. 2021

Chiar dacă mulți dintre noi eram de părere că aproape am scăpat de actuala pandemie, cercetătorii din China vin cu o veste îngrijorătoare. Aceștia ar fi descoperit noi coronavirusuri.

Cercetătorii chinezi au declarat joi că au găsit un lot de noi coronavirusuri la lilieci. Ei au anunțat că au descoperit inclusiv un coronavirus foarte asemănător din punct de vedere genetic cu SARS-CoV2, coronavirusul care s-a răspândit în ultimul an în întreaga lume.

Potrivit oamenilor de știință asiatici, descoperirile provin dintr-o regiune mică a provinciei Yunnan, din Sud-Vestul Chinei.

Weifeng Shi de la Universitatea din Shandong și colegii săi au colectat probe de la lilieci mici, care locuiesc în pădure, în perioada mai 2019 și noiembrie 2020. Au testat urina și fecalele acestora, prelevând totodată și probe din gura liliecilor.

„În total am construit 24 de noi genomuri ale unor noi coronavirusuri de la diferite specii de lilieci, inclusiv patru noi coronavirusuri SARS-CoV2”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat în revista Cell.

Unul dintre coronavirusuri seamănă izbitor cu SARS-CoV2

Potrivit oamenilor de știință, unul dintre coronavirusurile descoperite se aseamănă foarte mult, din punct de vedere genetic, cu SARS-CoV2, coronavirusul responsabil de actuala pandemie.

Este vorba despre coronavirusul denimit RpYN06, care a fost găsit la specia de liliac Rhinolophus pusillus.

„Aceste rezultate demonstrează clar că virusuri înrudite apropiat cu SARS-CoV-2 continuă să circule în populațiile de lilieci și în unele regiuni ar putea avea o incidență relativ ridicată”, au mai transmis cercetătorii asiatici.

Cercetătorii încearcă să afle de unde a izbucnit răspândirea planetară a coronavirusului SARS-CoV-2. Deși un liliac este o sursă probabilă, este posibil ca virusul să fi infectat un animal intermediar.

„Liliecii sunt rezervoare bine cunoscute pentru o varietate de virusuri care cauzează boli severe în rândul oamenilor și au fost asociate cu focare a virusului Hendra, Marburg, Ebola și, cel mai notabil, coronavirusuri”, susțin cercetătorii chinezi.